Direnç Renk Kodu Hesaplayıcı
Renk kodları, bir direncin Ohm cinsinden direnci ve yüzdesel tolerans değeri gibi belirli elektrikli bileşenlerin derecelendirmelerini belirtmek için kullanılan kodlardır. Aynı zamanda KONDANSATÖRLERİ,BOBİNLERİ , DİYOTLARI ve DİĞER ELEKTRONİK BİLEŞENLERİ derecelendirmek için de kullanılır. Ancak, en tipik olarak DİRENÇLER ve BOBİNLER için kullanılır. Bu hesaplayıcı ile yalnızca direnç değerlerini hesaplayabilirsiniz.
Aşağıda, direnç renk kodlarını kullanarak direnç değerinin ve toleransının hesaplanması için kullanılan örnek bir tablo gösterilmektedir.
Direnç Renk Kodu Hesaplayıcı
Önemli Rakam Bileşeni
Çarpan
Tolerans
Tipik bir dört bantlı dirençte, birinci ve ikinci bantlar önemli rakamları temsil eder. Bu örnek için sarı, mor, turuncu ve altın şeritli yukarıdaki şekli, tabloyu kullanarak incelediğimizde sarı bandın 4 sayısını ve mor bandın 7 sayısını temsil ettiğini görürüz.
Üçüncü turuncu bant çarpandır. Tabloyu kullanarak, çarpan değerini 1000 olarak buluruz. Bu çarpan, önceki bantlardan belirlenen anlamlı rakamlarla (4 ve 7 yani 47) çarpılır. Bu sayede, 47000Ω veya 47kΩ değeri hesaplanmış olunur.
Dördüncü bant her zaman mevcut değildir. Ancak, olduğu zaman toleransı temsil eder. Bu örnekteki altın bant, ±%5’lik bir toleransı gösterir. Bu da, değerinin her iki yönde de %5’e kadar (44.65kΩ ile 49.35kΩ) değişebileceği anlamına gelir.
5 Bantlı Dirençlerin Renk Kodları Nasıl Hesaplanır?
5 bantlı dirençlerin renk kodları, 4 bantlı dirençlerin renk kodlaması ile hemen hemen aynıdır. Önemli rakam bileşeni 3 renk ile ifade edilirken çarpan ve tolerans birer renk ile ifade edilir. Bu sayede ilk üç bant sayı değerini ifade etmiş olur. Örnek vermek gerekirse Sarı, Mor, Kahve, Turuncu ve Altın renk kodlarına sahip bir direncin değeri 4 (sarı), 7 (Mor), 1(Kahve), x1000 (Turuncu) ve %5 (Altın) olarak hesaplanır. Kısaca yazacak olursak 471kΩ değerini elde etmiş oluruz.